BoschBeest

Project BoschBeest; 
het eindstuk van het JB-500 jaar

BoschBeest

- kunst maken we samen -

Het hele Boschjaar samengebald in het BoschBeest, een ongeëvenaard smeedwerk van enkele tonnen. Ruim 350 inwoners van ’s-Hertogenbosch en omstreken hebben dit spectaculaire ontwerp van meer dan 12 meter hoog in een maandenlange estafette gesmeed.
 

Het project BoschBeest is een co-creatie van Paul van Dongen en Marianne van Heeswijk.

Soms komt alles samen. Zoals in het BoschBeest. (Social) designer Paul van Dongen en beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk wilden graag de inwoners van de stad deelgenoot maken van het maakproces van een kunstwerk. Het samen maken van een kunstwerk, laat mensen op een heel andere manier kunst beleven. Hun plannen werden letterlijk samengesmeed tot het BoschBeest. 

Verleden, heden en toekomst aan elkaar smeden
(Social) designer Paul van Dongen had een droom, een visie die groot en gedurfd was: een groot kunstwerk van staal, gebouwd door mensen: door véél mensen. Door mensen die weinig met kunst en cultuur hebben. Door mensen die door anderen niet begrepen of gezien worden. Door mensen die met veel liefde en toewijding in hun vrijetijd klaarstaan voor een anderen. Door mensen die graag met hun handen werken, door mensen die de hele dagen op kantoor zitten. Kortom door mensen uit alle lagen van de bevolking.

Van een droom naar contact en samenwerking...
Het kunstwerk BoschBeest is een middel voor Paul om mensen met elkaar in contact te brengen, met het prettige bijeffect dat zij oog krijgen voor de schoonheid van kunst, of je deze nu begrijpt of niet. Maar vooral dat de jongeren vanuit Opis dingen doen die ze nooit van zichzelf verwacht hadden: smeedworkshops en interviews gegeven, mensen rondleiden en vaardigheden leren verricht die ze nodig hebben om een vakman/ ambachtsman te worden. Met een geweldig eindresultaat: meer zelfvertrouwen en een groot kunstwerk waar zij vele uren met bloed, zweet en tranen aan gewerkt hebben. De productie van het beeld was nogal een uitdaging, maar is in alles geslaagd. Echter hetgeen wat het BoschBeest het BOSCHBEEST maakt is het maakproces. 

Paul: "Als je gelooft in je medemens en jezelf, dan zijn wij samen tot grootste dingen in staat!"

Het ontwerp
Beeldend kunstenares Marianne van Heeswijk maakte het ontwerp, waarbij ze natuurlijk verwijst naar Jheronimus Bosch.
Bij zowel Paul's als Marianne’s werk staat verbinding centraal en daar vonden ze elkaar.
Marianne: Ik maak in mijn werk heel bewust gebruik van tweedehands materiaal en verbind zo symbolisch de geschiedenissen en verhalen van de mensen van wie die spullen waren. Iedereen is dan figuurlijk in gelijkwaardigheid met elkaar verbonden. Alleen toen ik hoorde dat Paul zo’n groot beeld wilde maken, moest ik wel even nadenken. Hoe krijg ik daar tweedehands spullen in verwerkt?”

Met Paul vond Marianne een goede vorm om de tweedehands materialen te verwerken.
In de nacht van 5 op 6 december 2016 is, dankzij Transportbedrijf Gerard Lammers, het BoschBeest "uitgevlogen" richting Wilhelminaplein (Heetmanplein). Maandag 6 december hebben jongeren van Opis onder leiding van 4 professionals het BoschBeest op de betonnen sokkel geplaatst. Bekijk hiernaast het filmpje..
​Het BoschBeest is tijdens de grande finale van het Jheronimus Bosch-jaar op spectaculaire wijze ontstoken.

Gerelateerde projecten

Share by: