Het maken van BoschBeest

BLOED, ZWEET, TRANEN EN EEN TROTS GEVOEL OP "ONZE" JONGENS BIJ HET MAKEN VAN HET BOSCHBEEST!

Een lang verhaal hieronder. Neem echter even de tijd om het te lezen. "Onze" jongens hebben het verdiend.
9 december 2016

"Het is zover. Het BoschBeest​, een 12 meter hoog kunstwerk in de vorm van een uil voor de officiële afsluiting van het Jheronimus Bosch 500-jaar, is geplaatst op het Wilhelminaplein in ’s-Hertogenbosch. 

Het beeld is gemaakt in opdracht van de Stichting Jheronimus Bosch​ 500 (JB500) en Atelier van Dongen (het werkbedrijf van Stichting Opis) kreeg deze bijzondere opdracht, als Bossche specialist in de productie van bijzondere en/of kunstzinnige objecten van hout, staal of ijzer. Van ontwerp tot realisatie ben je dan twee jaar verder.
12 meter hoog, gemaakt van staal, ijzer en veel restmaterialen en het is een pareltje geworden. Echter, het verhaal achter de realisatie is nog veel mooier.

Van “drop-outs” tot jongens met zelfvertrouwen en een toekomst.

De productie van het beeld was nogal een uitdaging. In deze bijzondere uitdaging konden Paul, met zijn technische kennis, en de jongeren van Opis echter al hun creativiteit kwijt.

Stichting Opis geeft, als zorginstelling, jongeren en jong-volwassenen een kans om zich te ontwikkelen en hanteert hierbij een praktijkgerichte aanpak. Vaak zijn het jongeren die elders buiten de boot zijn gevallen om wat voor reden dan ook en bij Opis, met de bijzondere aanpak en “niet lullen maar poetsen-mentaliteit”, weer volledig tot hun recht komen en een opleiding krijgen.

Het BoschBeest is hierdoor niet alleen een beeld van Paul of Marianne, maar zeker ook van “onze jongens” Aaron, Damiaan, Derrick, Floyd, Genaldo, Guido, Harold, Jasper, Job, Karel, Kevin, Nick, Patrick, Rachid, Roel en Ruben die er vele uren werk in hebben zitten. Het beeld is ook de honderden mensen die tijdens de vele workshops Smeden kleine onderdelen van het beeld hebben gemaakt.

De afgelopen maanden is er keihard gewerkt aan het BoschBeest door de jongeren van Opis Helpt en wij hebben ze enorm zien groeien.
Niet alleen in vaardigheden, ook in zelfvertrouwen.
Naast al het lassen, slijpen en overige metaalbewerking staan die jonge gasten tijdens een workshop Smeden ook ineens uitleg te geven voor een grote groep Bosschenaren, met natuurlijke autoriteit vanuit hun ervaring.

Verantwoordelijkheid is hierbij natuurlijk van groot belang aangezien in onze Stadssmederij met vuur wordt gewerkt. Met onze begeleiding en het leervermogen van de jongens is dit perfect verlopen en zijn ruim 350 Bosschenaren enthousiast geworden over de Stadssmederij en staat er nu een prachtig en imposant beeld. Hier zijn we natuurlijk enorm trots op. Nog trotser zijn we op “onze” jongens die dat hebben klaargespeeld. Van “drop-outs” tot jongens met zelfvertrouwen en een toekomst.

Dat is hetgeen waar wij het voor doen. Niet voor alle complimenten over het beeld nu het af is. Dat is mooi meegenomen. De totstandkoming en de vorming van de jongens onder onze zorg is zoveel mooier. Het is iets waar zij trots op kunnen zijn. Wij zijn het op hen.
Het allermooiste compliment komt van een van de moeders die ons, na de plaatsing van het beeld, opbelde dat ze haar zoon zo heeft zien groeien. Hoe trots hij over zijn werk en het BoschBeest vertelt, en hoe ze zijn potentie nu pas goed ziet. Dit sluit volledig aan bij onze filosofie om in plaats te kijken wat iemand niet kan, juist te kijken wat hij/zij wel kan en dat werkt."

Ook jongeren een tweede kans geven en er iets prachtigs voor terug krijgen? We praten er graag met je over.

Update:
Het BoschBeest is in juli 2017 verhuisd van het Wilhelminaplein in ’s-Hertogenbosch naar zijn definitieve plek: de tuin van het Mövenpick Hotel, naast de A2. 
Het BoschBeest bekijken? Dat kan! Je vindt de twaalf meter hoge uil in de tuin van het Mövenpick Hotel, langs de A2.
Tot slot;
Hieronder een impressie van het veelomvattende maakproces.

Gerelateerde projecten

  • Share by: